INSERT / instalații video
 27 SEPT – 3 OCT / 16:00- 22:00


Basic worries of empty seats, still – Jasmina Al-Qaisi & Adrian Ganea


PARTICIPANȚI

Viktor Dallmann [de] & Hybrid Lab [ro]
Claire Fristot [de] & Silvia Grădinaru [ro]
Gregor Stockmann [de] & Valeria Barbas [ro]
Jasmina Al-Qaisi [de] & Adrian Ganea [ro]
Dawid Liftinger [de] & Florin Lăzărescu [ro]
Lea Sauer [de] & Alexandra Zidariu [ro]
Samuel J. Kramer [de] & Ovidiu Hrin [ro]


REZIDENȚE ARTISTICE DIGITALE

Ultimele luni au stat sub semnul schimbării și al adaptării, al regândirii și al reflecției, domeniul cultural și artistic fiind unul dintre cele mai afectate de contextul actual. S-a discutat și continuă să se discute despre modul în care pandemia a influențat artiștii, arta în general dar și comportamentul publicului.

CoLaboratory este răspunsul nostru la izolarea în care artiștii cât și arta lor au fost nevoiți să trăiască în ultimele luni.

În aceste timpuri dificile pentru sectorul cultural, centrele culturale germane din România și Republica Moldova și-au unit forțele împreună cu organizații partenere din domeniul artelor vizuale pentru a susține artiști locali și a le da șansa de a colabora digital cu artiști din Germania. Astfel a luat naștere CoLaboratory: o serie de rezidențe artistice digitale.

CUM VA ARĂTA OPERA DE ARTĂ POST PANDEMIE?

Prin acest proiect am propus un exercițiu de imaginație: am invitat artiștii să reflecteze asupra schimbărilor prin care a trecut procesul artistic și să se gândească la noile valențe pe care arta lor le va primi la sfârșitul acestui episod caracterizat de imprevizibilitate. Ce formate alternative se nasc din această situație? Cum ne ajută tehnologia să răspundem distanțării fizice / sociale?

Scopul proiectului a fost de a crea o platformă de dialog pentru artiștii din România, Republica Moldova și Germania și de a stimula creația artistică și colaborarea între ei prin acordarea a 14 burse de creație și prin a le oferi prilejul de a-și prezenta lucrările în cele șapte orașe implicate în proiect.

În cadrul programului interdisciplinar de rezidențe CoLaboratory am facilitat întâlnirea și colaborarea dintre 14 artiști din trei țări, grupându-i în perechi formate din artiști români sau moldoveni și artiști germani. Tandemurile au colaborat pe durata unei luni pentru a crea o lucrare de artă digitală care a îmbinat două forme de exprimare artistică: imaginea și cuvântul.

ORGANIZATORI ȘI PARTENERI

CoLaboratory a fost inițiat de organizațiile culturale germane din România și Republica Moldova: Centrul Cultural German Brașov, Goethe-Institut București, Centrul Goethe Chișinău, Centrul Cultural German Cluj-Napoca, Centrul Cultural German Iași, Centrul Cultural German Sibiu și Centrul Cultural German Timișoara.

Fiecare organizație culturală germană a invitat câte un partener local din sectorul artelor vizuale alături de care au organizat rezidențele artistice. Rolul acestora a constat în a oferi tandemurilor mentoring în procesul de creație și o platformă pentru expunerea creațiilor în fața publicului.

Toate lucrările din cadrul rezidențelor vor fi prezentate în toamna anului 2020, în toate orașele partenere. Prezentarea lor va avea loc în cadrul festivalurilor sau în galeriile selectate ca parteneri ai proiectului:

AMURAL FESTIVAL BRAȘOV
RADAR NEW MEDIA ART BUCUREȘTI
GRAPHKIOSK, ARTCOR – CREATIVE INDUSTRY HUB CHIȘINĂU
CLUJOTRONIC – ELECTRO ARTS FESTIVAL CLUJ-NAPOCA
BORDERLINE ART SPACE IAȘI
MUSEUM OF CONTEMPORARY ART, BRUKENTHAL NATIONAL MUSEUM SIBIU
SIMULTAN FESTIVAL TIMIȘOARA