PREZENTARE / ATELIER
 3 OCT/ 19:00Piese in prima auditie “New Sound Essay V”, “In nomine lucis VII”

Iancu Dumitrescu a participat ca student la fondarea studioului de muzica electronica de la Conservator (la finele anilor 60) si acest mediu continua pana azi sa fie calea nemijlocita de exprimare a relatiei sale cu inspiratia sau aspiratia spre forme noi. In calitate de compozitor, dirijor sau organizator de concerte (cel mai cunoscut reprezentant ever al unui curent experimental national), mediul electronic reprezinta in opera sa un teren de intalnire cu alti muzicieni, alaturi de care dezvolta o foarte personala muzica acusmatica, electro-acustica, al carui ultim scop il reprezinta totusi intuitia pura.


Iancu Dumitrescu este una din figurile importante ale avangardei și a dezvoltat o muzică originală bazată pe fenomenul sonor: un hiper-spectralism care vrea să dezvăluie forțele ascunse în însăși natura sunetului. Creația sa combină muzica electroacustică și muzica instrumentală operând o sinteză, o hibridizare între aceste medii diferite. Iancu Dumitrescu este de asemenea fondator şi dirijor al Ansamblului Hyperion, cu care a realizat începand cu 1976 concerte în țară și turnee în Franţa (Radio France), Anglia (Royal Festival Hall), Olanda, Austria (Wien Modern), Germania, Portugalia (Gulbenkian Foundation), Italia, Statele Unite (Spark Festival, Minneapolis) etc.


Eveniment propus in colaborare cu Asociatia Jumatatea plina, parte din Unearthing the music, sound and creative experimentation in nondemocratic Europe, co-finantat de AFCN si Creative Europe.