SCIENCE NIGHT – Dj-Vj set
 1 OCT/ 21:00


Insistăm să ştiţi că actul acesta nu e un „show”, e un „spaţiu”. Un spaţiu sonor şi vizual în care lumea se relaxează şi ascultă muzică ambientală, discută cu cei din jur şi priveşte când şi când la experimentele vizuale de pe ecran.

Science Night este un omagiu adus fascinantei lumi a documentarelor ştiinţifice din anii ’50-’60-’70, perioadă din istoria omenirii când ştiinţa era privită cu mare interes şi curiozitate de oricine. Genul SF înflorea şi el, iar viitorul era pasul pe care cei mai mulţi doreau să-l facă cu zâmbetul pe buze.

Documentarele de atunci musteau de elemente artistice. Erau creative, fascinante, multe chiar psihedelice. Reuşeau să te ţină lipit de ecran (mare sau mic) zeci de minute, făcând producţia de şuruburi sau studierea unor bacterii o întreagă „aventură a cunoaşterii”, oferind viziuni tulburătoare despre universul înconjurător, extinzând simţurile privitorului.

Science Night nu e făcut din nostalgie, ci mai mult din dorinţa de a re-trezi curiozitatea faţă de documentarul ştiinţific făcut artistic şi faţă de marea ştiinţă.

Materialul vizual (mixat, asociat şi combinat) cuprinde: documentare vechi, vizualizări ştiinţifice de date, eseuri vizuale despre ştiinţă, reproduceri şi simulări artistice ale unor fenomene, filme tutoriale de maşini şi aparate, filme didactice etc. Ca şi coloană sonoră, cei doi artişti folosesc muzica din colecţiile lor particulare, adunată în ultimii 15 ani, dar şi multe piese proprii.

Tehnic, Science Night este un proiect audio-vizual (DJ+VJ creativ). Practic, locaţia de desfăşurare devine zonă de relaxare. Un trip fără substanţe şi opiacee (altele decât cele pe care creierul nostru le produce singur).

Rostul Science Night: să ne aducă aminte c-a existat şi un altfel de film care a înflăcărat imaginaţia şi curiozitatea multor generaţii, inclusiv a celor care au făcut acest mic omagiu.


Makunouchi Bento, sau „cutia pentru prânz” japoneză, e o cutie din lemn lustruită şi îngrijită, împărţită în compartimente cu bunătăţi culinare.
Probabil că acest fetish corespunde celei mai familiare imagini a mediului domestic japonez. Interpretând cutia ca obiect, dar în acelaşi timp ca metaforă, Felix Petrescu (Waka X) şi Valentin Toma (Toma Carnagiu, FKA Qewza) au pus în anul 2001 bazele acestui proiect muzical cinematic / experimental / electroacustic.

“Makunouchi Bento scriu discret o versiune alternativă a istoriei muzicii electronice românești. Probabil că fac parte dintre acei artiști pe care generațiile viitoare îi vor explora, descoperind mereu fragmente de informații și sunete care le vor agita și mai mult curiozitatea. Cercetându-
le discografia vei descoperi umor, deschidere către nou și experiment nestăvilit.” — Telekom Electronic Beats

BANDCAMP
FACEBOOK