— instalație sonoră colectivă, 2024
inițiat și coordonat de MĂDĂLINA CIOCANU & ARCADIE BOTNARU 

Program vizitare ⟿ ateliere
3/4 Oct.. 6 pm – 8 pm
5/6 Oct.. 4 pm – 8 pm




Imaginați-vă orașele noastre, dure și solide, devenind moi și spongioase. Imaginați-vă un vast corp poros (orașul) format din alte corpuri poroase (tu și noi, și…, și…, și…) care curg în mod constant unul din celălalt ca substanțe chimice și semnale electrice și toxine și molecule și bacterii și ciuperci și materie – un oraș poros, o poro-cetate. Și dacă adevărata noastră epidermă ar fi topologică? [1] Sau, mai simplu, ce s-ar întâmpla când corpurile noastre s-ar extinde cu mult dincolo de pielea organică? Cum ne-am putea raporta la oraș dacă ne-am vedea ca fiind „din” și nu „în” el? Am încercat să ne imaginăm asta în timpul unei cercetări urbane colective creativ-relaționale de cinci zile dar și mai mult: dacă orașul ar fi un „corp” poros, ar avea și o „minte”? La urma urmei, cele două nu sunt separate, nu-i așa? Și dacă ar exista ar fi și „poroasă”? Și ar avea și un „inconștient”? Și dacă da, unde ar fi? Deci, ne-am dus să-l căutăm – sau mai degrabă, să-l ascultăm. În căutarea inconștientului urban, am apelat la „infraordinar” – materia reprimată a cotidianului. O „coloană” ne-a ghidat în plimbarea noastră. Apoi am (re)construit-o și am adus-o aici, să stea, dar să nu stea pe loc. Am construit coloana pentru a merge. [2] Și în timp ce făceam asta, ne întrebam:

Cât de grozav ne descurcăm să ne amintim de oameni în trecerea lor, dar cum facem asta pentru trecerea unei specii, a unui cântec, a unei ființe care nu e a noastră. Și… suntem capabili? [3]

Vă lăsăm pe voi să aflați în „plimbarea” voastră.


Coordonat de Arcadie Botnaru & Madalina Ciocanu | RIZOMA, în cadrul unui atelier desfășurat în luna septembrie.

Co-autori:  Delia Costea, Cristian-Gheorghe Chițoran, Cristian-Emanuel Opriș, Andrei Drăcea, Andreea Ștețco, Luiza Alecsandru, Tudor Mutrescu

[1] Mcphie, J. (2019). Mental Health and Wellbeing in the Anthropocene: A Posthuman  Inquiry. Springer Singapore. 
[2] Nicholson, N. (1981). Wall. In Sea to the West. Faber & Faber. 
[3] Loften, A. & Vaughan-Lee, E. (2024). The Nightingale’s Song. Emergence Magazine.



Arcadie Botnaru este artist în devenire, educator și cercetător independent născut într-un mic oraș industrial din nordul Moldovei. Are o licență în psihologie și un masterat în învățare experiențială. Arcadie concepe și facilitează programe educaționale non-formale în care împletește metodologii de învățare experiențiale și artistice cu perspective teoretice din post-filosofii, scrieri feministe și cosmologii indigene, în încercarea de a crea o practică pedagogică postumană pentru o planetă care urmează. Accentul său etic este pus pe justiția socială și echitatea ecologică.

Mădălina Ciocanu lucrează cu sunetul, educația, etnografia, cercetarea, și și și… Ea re/cercetează transdisciplinaritatea la Universitatea Columbia și produce și mixează muzică sub numele de scenă secret BORȘ. Se joacă cu sunetul, investighează colectivitatea și materialismul „producerii”-compunerii-creării (și a găzduit atelierul „Ciulește Urechile” bazat pe ascultarea profundă). Mădălina s-a născut în Chișinău și a petrecut ultimii 15 ani în America, cu o revenire recentă în această emisferă. Accentul ei etic este pus pe pluriversalitatea dialogică.