SIMULTAN FESTIVAL XIX
— Desire for the Useless

3 — 6 OCT 2024 MX. Timișoara RO



Cea de-a 19-a ediție a SIMULTAN Festival se va desfășura în perioada 3-6 octombrie 2024, la Timișoara, continuând explorarea relației dintre artă, tehnologie și societate, prin diferite metode și practici artistice.
Fidel naturii sale exploratorii, festivalul va fi găzduit din nou la MX (Muzeul Corneliu Mikloși și atelierele fostei fabrici de tramvaie), locație devenită în ultimii ani sinonimă cu evenimentul.

Programul de patru zile prezintă artă video, instalații și evenimente live, unele dintre teme și metode fiind: ​​eclectismul stilistic, relația dintre om și automatizare, reciclare sau teme ecologice, muzică de improvizație în condiții tehnice alternative sau anacronice, lirismul digital, fuziunea dintre instrumente acustice și electronice, cinema extins.

Pe măsură ce festivalul continuă să-și aprofundeze cercetarea cu privire la relația dintre tehnologie și umanitate, Desire for the Useless servește ca o temă contemplativă.

Într-o lume în care simulările înlocuiesc adesea realitatea, linia dintre util și inutil devine neclară. Inutilul dezvăluie natura construită a percepțiilor, îndemnându-ne să reconsiderăm ce considerăm real sau valoros.

În explorarea termenului inutil, punem în prim-plan așteptările legate de tehnologie și modul în care aceasta influențează relațiile sociale și dezvoltarea societății. Unul dintre miturile comune este că tehnologia va ajunge, în cele din urmă, să existe ca utilitate pură, premisă care a generat două viziuni opuse despre viitor: una în care tehnologia este percepută ca o forță eliberatoare, promițând un viitor al abundenței materiale, și cealaltă, care conturează o viziune de coșmar birocratic, în care tehnologia devine un mecanism scăpat de sub control, amenințând să dezumanizeze și să anihileze esența umanității.
Însă, între aceste extreme se află o posibilitate rar menționată: inutilitatea tehnologiei. Georges Bataille afirma că tehnologia ar putea să nu fie nici binefăcătoare, nici rea, ci pur și simplu un element inutil, lipsit de funcție. În acest context, tehnologia pură nu ar fi folosită niciodată; ea ar exista independent de nevoile și dorințele umane, un monument al inutilității.Multe dispozitive din jurul nostru sunt suprasaturate cu funcții pe care nu le vom folosi niciodată. Aceste caracteristici inutile există doar pentru a satisface dorința consumatorului pentru mai mult, nu pentru a îndeplini o necesitate reală. Această economie a surplusului exploatează nevoia de exces, transformând produsele în simboluri ale statutului și ale puterii sociale.
În această lume a tehnologiei inutile, consumatorii nu mai cumpără produse pentru a le folosi, ci pentru a poseda excesele pe care acestea le reprezintă. Astfel, tehnologia devine o parte integrantă a economiei dorinței, mai degrabă decât un instrument al practicii. În esență, produsele devin icoane ale transcendenței seculare, acumulând valoare prin inutilitatea lor și controlând viețile celor care le dețin.
Această tendință reflectă o dorință profundă și perenă a umanității de a se subordona inutilului, de a oferi sacrificii unui idol modern al tehnologiei inutile. În timp ce societatea avansează, tehnologia continuă să devină mai puțin despre funcționalitate și mai mult despre semnificație simbolică. Astfel, progresul tehnologic nu ne conduce neapărat către o utopie sau o distopie, ci către un regat al inutilului, unde valoarea tehnologiei este măsurată nu prin utilizarea sa, ci prin capacitatea sa de a transcende orice nevoie practică.

Dorința pentru inutil nu este despre a urmări inutilitatea. Mai degrabă, este despre a găsi sens în aparentul impracticabil prin creativitate, critică și înțelegere. Gândește-te la dorință ca la energie, nu ca la un gol. Când dorința este liberă de constrângerile utilității, devine o forță care ne conduce către noi idei și expresii, arătându-ne că inutilul are propria sa productivitate.


— Levente Kozma, director artistic




Organizator: SIMULTAN.org

SIMULTAN 2024 este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte
Eveniment organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte
Cu sprijinul Consiliului Elvețian pentru Arte Pro Helvetia
Parteneri culturali: Beta / Marginal / Semi Silent
Parteneri media: Revista Arta / The Institute