AIR
— Live performance
Duminică, 6 Oct. 20:00 – Muzeul Corneliu Mikloși


Photo rFederic Boudin

AIR este primul proiect solo al lui Roberto Maqueda, inspirat de conceptul de multistratificare a percuției. Proiectul combină instrumente amplificate și module cu supape solenoide, creând baterii-mașini analogice. Piesa nu urmărește să utilizeze în mod obișnuit limbajul specific al instrumentelor de percuție, ci mai degrabă să distrugă sunetul acestora, să îl deconstruiască și să îl proceseze; utilizând analiza sunetului rezultat și traducându-l într-un rezultat vizual.

Studiind  percuție, Roberto Maqueda se identifică ca un artist heterodox interesat de creația avangardistă legată de lumile electronice și arta digitală; precum și de noile forme de comunicare și implementarea lor în scena sonoră a timpului nostru. Unele influențe cruciale au fost Christian Dierstein, Fred Frith, Håkon Stene sau Steven Schick. 

Principalele sale proiecte din ultimii ani au fost reConvert sau y-band. Cel mai recent, a devenit codirector artistic al FOG (Festival offener Genres), un hub creativ din Basel.
A fost distins cu Young Creation Award 2017 al INJUVE (Guvernul spaniol).
În munca sa este crucială reflecția asupra metodelor creative colaborative, cuprinse în 10staements.com, un proiect dezvoltat împreună cu Jennifer Torrence.
Este co-director al Festivalului EXIT, care are loc la Montevideo (Uruguay).A făcut parte din programul „Young Artists Promises” al Platformei ULYSSES.
A fost prezentat la SONICA, Manifeste sau MaerzMusik.


Cu sprijinul Consiliului Elvețian al Artelor Pro Helvetia