SIMULTAN FESTIVAL XVIII
— OSCILAȚII: Lucruri de reținut

5 — 8 OCT 2023 MultipleXity, Timișoara RO


Cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului SIMULTAN se va desfășura în perioada 5-8 octombrie 2023 la Timișoara în spațiile MX (Muzeul Corneliu Mikloși și fostele ateliere STPT).

Constituit anual în jurul unei tematici, festivalul Simultan își propune să exploreze și să pună în discuție diverse aspecte ale societății și ale vieții individuale influențate de tehnologie, să evidențieze modul în care artiștii răspund provocărilor vremurilor noastre și modul în care percep schimbările și își imaginează viitorul.
Programul festivalului include o serie de evenimente și acțiuni, precum performance-uri sonore și audiovizuale, proiecții de artă video, expoziții, conferințe și ateliere.

Programul live prezintă artiști activi în domeniul artei sonore și pe scena muzicii experimentale:  Ilpo Väisänen, Dorit Chrysler & Alberto Novello, Ana Fosca, hÄK / Danzeisen, Cosmin Nicolae, Simina Oprescu & Matei Băcanu, Jasmine Guffond & Ilan Katin, Robert Piotrowicz, Simon Whetham, Svetlana Maraš, Thomas Ankersmit, Ioana Vreme Moser, JacqNoise.

SIMULTAN 2023 se desfășoară sub tema OSCILAȚII: Lucruri de reținut

În cacofonia modernă a vieții, tehnologia apare ca o sabie cu două tăișuri, orchestrând o relație complexă cu natura, informația, viața de zi cu zi, memoria și așa mai departe. În timp ce promite comoditate și progres, prezența sa persistentă și intruziunea neobosită ridică preocupări profunde cu privire la eroziunea experiențelor și amintirilor autentice umane. Ritmurile naturale ale existenței și autenticitatea interacțiunii umane devin distorsionate de substitutele virtuale.

Oscilația servește ca principiu fundamental în înțelegerea și interacțiunea cu lumea noastră. De la cele mai mici vibrații atomice la cele mai mari mișcări cosmice, oscilația modelează experiențele noastre, comunicarea și progresele tehnologice. Recunoașterea importanței oscilației în viața noastră poate aprofunda aprecierea noastră pentru complexitatea și frumusețea fenomenelor naturale și tehnologice care ne înconjoară. Simțurile noastre, cum ar fi vederea, auzul și atingerea, se bazează pe modele oscilatorii pentru a interpreta lumea din jurul nostru. Limba și sistemele de comunicare se bazează pe modele, fie în forma cuvintelor vorbite, a textului scris sau a semnelor. Interacțiunile noastre implică adesea indicii oscilatorii subtile, cum ar fi limbajul corpului, expresiile faciale și gesturile. Aceste semnale non-verbale transmit emoții, intenții și atitudini, contribuind la comunicarea eficientă și la formarea legăturilor sociale. […]
(extras din textul curatorial, Levente Kozma)


Organizator: SIMULTAN.org

Proiectul face parte din Programul Cultural Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023” și este finanțat prin intermediul programului European Echoes, implementat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Parteneri organizaționali: MARGINAL / MoTA – Museum of Transitory Arts / OBSOLETE Studio

Parteneri media: Radio Guerrilla / Revista Arta