by NEJA TOMŠIČ SI MIHAI TOTH
— performance-in-dezvoltare, 2023
7 OCT 2023, 17:00 / MX – Depoul STPT
În această primă iterație a unui proiect în devenire, Neja Tomšič și Mihai Toth colaborează pentru a reflecta asupra istoriilor intersectate ale calculatoarelor în Europa de Est, analizând infrastructurile tangibile și intangibile care le-au susținut. Mai exact, cercetează calculatorul MECIPT-1, construit în 1961 la Politehnica din Timișoara. MECIPT-1 a fost unul dintre primele computere din România, creat într-o epocă în care au fost construite o serie de calculatoare în Europa Centrală și de Est, între 1952 și 1965. Cu toate acestea, MECIPT-1 a fost singurul computer dintre ele cu un record de a face traducere automată. În 1962, la opt ani după demonstrația de la Georgetown din 1954, în care 49 de propoziții au fost traduse din rusă în engleză de către un IBM 701, creând un val de investiții în traducerea automată, MECIPT-1 a tradus o propoziție din română în engleză „instant”. Computerul folosea carduri perforate și o mașină de scris electronică ca tastatura.
Propoziția a fost: „Tu explici dezvoltarea științei și noi ajutăm să descriem exemplele.”
În acest performance, Tomšič și Toth răspund la istoriile calculatoarelor timpurii analizând relațiile dintre corpurile umane și mașini și punând în aplicare procesul laborios de operare a computerelor, pe de o parte, și munca laborioasă a mașinilor care necesitau multă grijă, spațiu și adesea produceau mult praf, căldură și fum, pe de altă parte. Ei evocă, de asemenea, munca mai puțin cunoscută a femeilor, care au fost, până în anii 1980, inovatoare și forțe de top în domeniul calculului. Cele mai vechi memorii programabile numai pentru citire au fost construite de femei care au țesut fire minuscule de cupru pe plăci de memorie. Conform poveștilor cercetării, programul de traducere al computerului MECIPT-1 a fost, de asemenea, scris de o femeie.
Peformance-ul transpune prima realizare de traducere automată din Blocul de Est peste peisajul în prezent degradat al fostelor ateliere de tramvaie, care așteaptă noi începuturi și este el însuși subiect al unor mari așteptări.
Performance-ul în desfășurare este primul dintr-o serie de explorări în domeniul istoriilor timpurii ale computerului și este realizat la inițiativa festivalului Simultan în colaborare cu MoTA – Museum of Transitory Art.
Neja Tomšič, este artistă vizuală cu o practică bazată pe cercetare, povestitoare, performer și creatoare de ritualuri, care lucrează cu desen, obiecte și sunet. Este interesată de procesele lungi și munca lentă. Membră a Nonument Group.
Mihai Toth, artist vizual, trăiește și lucrează în Timișoara. În 2013 și-a susținut lucrarea de licență la Facultatea de Construcții de la Universitatea Politehnica Timișoara, secția geodezie, după care a studiat pictură în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara. Practica sa artistică se bazează pe o abordare multimedia axată pe dezvoltarea diferitelor rețele care investighează unele posibilități de legătură între expresia vizuală și hermeneutica gândirii artistice. Relația prezentă constant în modul în care proiectele sale sunt organizate, construite și realizate este cea a materialității și a non-materialității, respectiv explorarea posibilităților de relaționare și dialog între cele două situații. În același timp, manifestă o afinitate pentru investigarea diferitelor mecanisme și sisteme algoritmice de tip conceptual pe care le compune în diverse cadre vizuale pornind dintr-o poziție performativă.
În prezent este student doctorand în cadrul Facultăţii de Arte și Design din Timișoara, cu o teză intitulată Vidul – între transcendență și reprezentare.
Multumiri lui Mihai Dragan si domnului Horia Gligor pentru amabilitate si disponibilitate.