— Live performance
7 OCT 2023, 20:00 – Muzeul Corneliu Miklosi
În 2023, sintetizatorul Serge Modular sărbătorește cea de-a 50-a aniversare. Dezvoltat inițial de Serge Tcherepnin în 1973, este considerat unul dintre cele mai puternice și versatile instrumente electronice ale erei analogice.
Spre deosebire de companii mai cunoscute precum Moog și ARP, Tcherepnin nu a fost interesat de sintetizatoare ca instrument de simulare a instrumentelor tradiționale (pian, orgă etc.) într-un pachet mai ieftin sau mai portabil. În schimb, s-a concentrat asupra potențialului electronicii de a crea sunete neauzite anterior și forme complet noi de muzică. Serge Modular a fost vândut în mod deliberat fără un manual sau o tastatură tradițională, încurajând experimentarea.
Pentru a sărbători aniversarea, ISSUE Project Room din New York îi încredințează lui Thomas Ankersmit sarcina de a crea muzică live inedită folosind exclusiv Serge Modular (deci fără efecte digitale sau alte echipamente), după premiera de la începutul anului 2023, fiind în turneu cu materialul.
Urmând recomandarea lui Maryanne Amacher, Serge Modular a fost instrumentul principal al lui Ankersmit din 2006. Cu acest nou proiect, artistul explorează limitele capacităţilor sintetizatorului de a crea o lume a sunetului aproape organică, asemănătoare muzicii concrete, dar se întoarce de asemenea „la esențial” cu un sunet pur electronic. Muzica există în tensiunea dintre abstracție și sunet cinematic: zgomote, trosnete, șuieratul, pulsația care devine tunet, focul, ploaia, bătăile inimii – cu Ankersmit străduindu-se să „inspire viață” electricității.
Thomas Ankersmit este muzician și artist sonor cu sediul în Berlin și Amsterdam.
Cântă la sintetizatorul Serge Modular, atât live, cât și în studio, și colaborează cu artiști precum Phill Niblock și Valerio Tricoli.
Muzica sa este lansată la casele de discuri Shelter Press, PAN și Touch și combină detalii sonore complexe și putere electrică brută, cu o experiență foarte fizică și spațială a sunetului. Fenomenele acustice precum emisiile de infrasunete și otoacustice (sunete emanate din interiorul capului, generate de urechile înseși) joacă un rol important în munca sa, la fel ca și utilizarea deliberat greșită și creativă a echipamentului.