de IOANA VREME MOSER
— instalație sonoră, 2023

5 – 8 OCT – Muzeul Corneliu Miklosi
Program vizitare:
Oct. 5, 2023, 6 PM – 11 PM
Oct. 6-8, 3 PM – 11 PM


Mineral Amnesia, detailu – foto Andreea Săsăran

Mineral Amnesia explorează în sunet evoluția și decăderea primei memorii de siliciu programabile ce poate fi ștearsă. Încapsulate sub ferestre de cuarț, realizate din cristal pur, EPROMS, acum microcipuri demodate, pierd informații odată expuse la lumină. Instalația salvează EPROM-urile din diferite generații și le redă sub lumină UV discretă până când sunetele lor sunt erodate și dispar.

Proiectul traversează Epoca Digitală Întunecată și umbrele sale prin perspectiva unui dispozitiv învechit. În 1971, cercetătorii de la Intel au inventat memoria Erasable Programmable Read Only, adiacentă primului microprocesor. Odată cu afluxul lor sub tehno-capitalism, puterea de calcul s-a dublat la fiecare doi ani și a accelerat și mai mult astăzi, în goana după inteligența artificială. Această creștere exponențială a făcut ca informațiile digitale să fie irecuperabile, pierdute în corpuri hardware vechi, cum ar fi aceste EPROMS, și aruncate pentru a forma apoi terenuri toxice de-a lungul stratului geologic al Pământului.

De la capacitatea de 8k-biți din 2708 EPROM la 1Mbit, proiectul reanima aceste cipuri din trecut și cercetează evenimentele din geneza lor. Unele EPROM-uri găsite, programate din anii 70, transformă informațiile în sunete, iar altele dezvăluie povești vocale. Lumina devine un agent abraziv care consumă și distorsionează datele încet.

Privind la creșterea puterii de calcul și a anatomiei sale fragile, proiectul atrage atenția asupra formatelor pierdute pentru a pune la îndoială longevitatea tărâmului nostru digital. Amintește că toată materia se află într-un ciclu în care decăderea este în cele din urmă la cheremul timpului și fenomenelor naturale. Fiecare buclă de sunet stocată în memorie este ștearsă progresiv pe măsură ce lumina se strecoară pe cristal, spărgând sunetul în tipare de neînțeles. Amplasată într-un ansamblu de Eproms, Mineral Amnesia creează o compoziție sonoră care se erodează până la tăcere.

comisionat de: Simultan.org
Asistență tehnică: Dorian Largen Schleich
Lucrări în lemn: Zumzet Acoustics, Alin Rotariu
Asistență în executare: Levente Kozma, Gloria Vreme Moser, Theo Vreme Moser


Ioana Vreme Moser este o artistă care lucrează cu electronică hardware, cercetare speculativă și experimente tactile.
În practica sa, folosește procese electronice brute pentru a obține diferite texturi ale sunetului. Artista plasează componente electronice și semnale de control în diferite situații de interacțiune cu propriul corp, materiale organice, obiecte pierdute și găsite, precum și stimuli din mediul înconjurător. Din aceste coliziuni, apar sunete sintetizate care poartă narațiuni și observații personale despre istoria electronicii, lanțurile de producție ale acesteia, terenurile virane și încurcăturile din lumea naturală.

A susținut spectacole și a expus la Galeria Națională din Danemarca (DK), Fonderie Darling (CA), Academia de Arte Berlin (DE); Manifesta 14 (XK); SFX – Sound Effects Seoul (KR), Ars Electronica (AT), Galeria Bunkier Sztuki Krakow (PL); Festivalul Simultan (RO); Eigen+Art Lab – Transmediale, Berlin (DE).

WEBSITE