— Live performance

7 OCT 2023, 21:00 – Muzeul Corneliu Miklosi


Photo credit: Tomoko Nasato

Ilpo Väisänen, născut în Finlanda în 1963, a studiat arte vizuale și ceramică, a absolvit academia de artă din Turku în 1991 și la începutul anilor 90 a participat la mai multe expoziții personale și de grup.

Împreună cu Mika Vainio, Ilpo Väisänen a făcut parte din duo-ul finlandez Panasonic/Pan Sonic, unul dintre cele mai inovatoare proiecte din muzica electronică contemporană. Într-o formulă muzicală în care secvențierea și înregistrarea muzicii folosind computere este standard, grupul era cunoscut pentru că înregistra totul live, direct pe DAT (bandă audio digitală) folosind sintetizatoare și efecte modificate DIY. În decembrie 2009 a fost anunțată despărțirea lor, iar Ilpo și Mika și-au continuat propriile proiecte solo.

Fostele lansări ale lui Ilpo la propria sa casă de discuri Kangaroo, un sub-label a Raster-Noton, au arătat în mod clar afinitatea lui personală cu muzica dub.

În afară de asta performează și un noise de formă liberă, cu tendințe de dronă împreună cu Dirk Dresselhaus (Schneider TM) în duo-ul Angel/Die Angel, cu cel mai recent rezultat: „Entropien I” la casa de discuri berlineză Cosmo Rhythmic.

Pentru a-și genera sunetele și peisajele sonore, Ilpo Väisänen folosește cele mai simple dispozitive: tastaturi analogice și alte oscilatoare pe care le-a fabricat el însuși. Într-o epocă a ubicuităților digitale, economia lui de mijloace și aura anacronică aproape constituie o provocare. Lumea lui fluctuează permanent între cald și rece; compusă din scârțâituri, fluierături, zgomote ciudate și improbabilități ritmice, este o lume adesea futuristă, dar preistorică.

WEBSITE