— AV performance

8 OCT 2023, 21:00 – Muzeul Corneliu Miklosi


Jasmine Guffond & Ilan Katin – HAU1 – CTM Festival © Udo Siegfriedt 2020

Jasmine Guffond este artistă și compozitoare care lucrează la interfața infrastructurilor sociale, politice și tehnice. Practica ei cuprinde spectacole live, înregistrări, instalații sonore și plug-in-uri de browser personalizate. Prin sonificarea datelor, ea abordează potențialul sunetului de a se angaja în problemele politice contemporane. Proiectele recente au folosit tehnologii digitale, sonificarea și estetizarea datelor ca mijloc de stimulare a discuțiilor despre tehnologiile de supraveghere contemporane, precum și producerea de lucrări audio experimentale. Interesată să ofere o prezență audibilă pentru fenomene care se află de obicei dincolo de percepția umană, prin sonificarea algoritmilor de recunoaștere facială, a rețelelor globale sau a cookie-urilor de urmărire pe internet, ea chestionează ce înseamnă ca obiceiurile noastre personale să fie trasabile și ce înseamnă pentru identitățile, alegerile și personalitățile noastre să fie reduse la fluxuri de date.

Jasmine a expus la nivel internațional, inclusiv compoziția sonoră pentru instalația lui Shulea Cheang în Pavilionul Taiwanez la Bienala de la Veneția (2019) și colaborarea cu Zorka Wollny la o instalație sonoră pentru Bienala de Arhitectură din Chicago (2019). A performat la nivel internațional la festivaluri de muzică electronică și de artă, inclusiv deschiderea Festivalului CTM (DE) în 2020 și o lucrare comisionată pentru Acousmonium Groupe de Recherches Musicales (GRM), cu premiera la Paris la Présences Électronique în 2022.

Jasmine Guffond a lansat albume solo apreciate de critici la casele de discuri Sonic Pieces (2015, 2017), Karl Records (2018) și Editions Mego (2020).
În 2021, dr. Jasmine Guffond și-a terminat doctoratul la departamentul de artă, design și arhitectură al Universității din New South Wales, unde a efectuat cercetări asupra sunetului ca metodă de investigare a culturilor de supraveghere online.

Ilan Katin este un artist din Berlin care realizează în prezent desene non-figurative, colaborează ocazional cu muzicieni care fac spectacole vizuale live și, uneori, se aventurează în crearea de instalații. De la sfârșitul anului 2018, a fost implicat în comunitatea de artă blockchain, publicând lucrări pe superrare.co, knoworigin.io și contribuind la DADA.art.