— Live performance

6 OCT 2023, 20:00 – Muzeul Corneliu Miklosi


Credit photo: Tanja Kanazir

Svetlana Maraš este compozitoare și artistă sonoră activă în domeniul muzicii experimentale. Opera ei cuprinde o varietate de formate, cum ar fi spectacole live, compoziții electro-acustice, instalații sonore și lucrări pentru radio.

Interpretarea live face parte din practica sa continuă, utilizând o varietate de controlere fizice într-un context de concert live pe care îl interpretează ca un loc pentru experimentare și ascultare colectivă. Aceste acte performative provin parțial din practica sa de improvizație, ceea ce se reflectă în utilizarea instrumentală a configurației cu care alege să cânte. 

Maraš este profesoară de Tehnologie Creativă a Muzicii și co-directoare a studioului electronic al Hochschule für Musik FHNW, Basel. Este câștigătoarea celui mai prestigios premiu de compoziție sârbă „Mokranjac”, acordat de Asociația Compozitorilor Sârbi.

În perioada 2016-2021, a fost compozitoare în rezidență și director artistic la Studioul Electronic al Radio Belgrad, unde a înființat numeroase programe precum rezidențe artistice, cursuri educaționale și, mai ales, restaurarea EMS Synthi 100. În perioada de la Radio Beograd, a dezvoltat lucrări precum Jezik (selecţionată pentru premiul Prix Italia în 2017), Radio Concert No.1 şi Radio Concert No.2 – spectacole live cu utilizarea Synthi 100, precum şi activităţi post-excavare, munca care i-a adus „ Mokranjac” în 2021. A fost artistă SHAPE în 2020 și co-curatoare a seriei de concerte 4fakultät din Hamburg. Din 2022, face parte din Comisia de muzică a orașului Zürich.

WEBSITE