de ANDREI DINICĂ, MIHAI DRĂGAN, SABINA SURU
— Instalație artistică anti-interactivă, 2023
OCT 5, 2023, 6 PM, MX – Corneliu Miklósi Museum
Visiting hours: oct 5 (18-23h), oct 6/7/8 (15-23h)
Start.
Începem să ne mișcăm. Începem să ne uităm în jur. Începem să creăm sens pentru lucrurile care ne înconjoară.
— 4 secunde.
Totul pare că se mișcă rapid. Tehnologia se schimbă fără să ne dăm seama, peste tot în jur. De când citești aceste cuvinte, au fost transmise 92592 de mesaje pe Whatsapp.
— 10 secunde.
Crusta pământului tocmai s-a mișcat cu vreo 0.2 microni. Încă vreo 3 minute și ajungem la grosimea firului pânzei de păianjen. Cât de repede se mișcă inovația în jurul nostru? Dar fix în jurul nostru, aici, în Timișoara?
— 18 secunde.
Există o vale a morții pentru cercetarea științifică, un loc în care, o data ajunse, proiectele rămân impietrite multă vreme. Din lipsa de fonduri, din lipsă de interes, din lipsa unor tehnologii adecvate. Sau din lipsa de creativitate. Tot așa și în artă. Dar dacă aducem împreună arta și știința?
— 32 de secunde.
Până acum o broască țestoasă s-a deplasat pe distanța a doi pași umani. Dacă nu a avut de ocolit obstacole. Oare încotro se îndreaptă? Și oare de ce oamenii o încurcă?
— 38 de secunde.
Welcome to the Relative End of the Road Not Taken!
Instalație artistică anti-interactivă
Creată de Andrei Dinica, Mihai Dragan si Sabina Suru
Direcție artistică – Andrei Tudose
Un proiect Marginal, comisionat de SIMULTAN.org
Proiect realizat cu sprijinul Observatorului Seismologic Timișoara din cadrul Institutul Național pentru Fizica Pământului
Mulțumiri: Adina Rău, Mimi Ciora
— 49,5 seconds
Andrei Dinică-Nicolescu este un artist emergent, absolvent al Facultății de Arte și Design la Universitatea de Vest din Timișoara, unde a obținut și un masterat în arte vizuale, specializarea pictură. Explorare de noi teritorii tehnice și conceptuale îl definesc ca artist.
Mihai Drăgan este programator, fondator al Plan Zero, un makerspace – atelier deschis si platforma de colaborare și al Azilului de Calculatoare, o colecție interactivă de tehnică de calcul din anii 80.
Sabina Suru este artistă post-digitală și co-fondatoare a Marginal și VAGon – spațiu in(ter)disciplinat. Pornind din pictură și continuând în fotografie și transmedia, practica ei se concentrează asupra holografiei și a filmului, abordând problematici legate de mutația identității, postdigital, obiectificare și memorie exografică.
Andrei Tudose este curator și manager cultural, co-fondator Marginal și VAGon – spațiu in(ter)disciplinat. Cu background în marketing research, sociologie și studii vizuale, el promovează abordările transdisciplinare, la punctul de întâlnire între artă, știință și tehnologie, provocând publicul să adopte o atitudine activă față de problematici societale curent.
Adina Rău este cercetător la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului și coordonează activitatea din cadrul Observatorului Seismologic din Timișoara, unde susține și activități educaționale și de outreach.